Satul dispune de atracţii turistice unice pentru raionul Hînceşti. De mai mulţi ani în Boghiceni se vorbeste despre aşa-numita Vistierie sau, altfel spus, Beciul Turcului. Legenda spune că aici turcii au ascuns o cantitate mare de aur şi obiecte de preţ. Beciul se găseste într-un hîrtop şi dă într-un izvor cu maluri pietruite ca să nu se năruie.
Stanişte, cum e numita zona, este vatra satului Boghiceni, loc bine ferit de ochii lumii şi dosit de calamităţile naturale. În prezent beciul nu poate fi vizitat, deoarece intrarea este năruită.
Lîngă Beciul Turcului se află şi cimitirul vechi cu o fostă biserica din lemn, morminte, cruci şi inscripţii din secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.
În partea de nord a satului se află un monument al naturii – Lunca Seculară, în care cresc plopi seculari, ce se întinde pe o suprafaţă de 2,5 ha. De luncă este legată şi legenda balaurului, care ataca oamenii ce veneau în luncă cu intenţii rele. Acest loc, multi ani a fost protejat şi îngrijit de dinastia boierilor locali Leonardo. În apropierea luncii se găseşte un lac de circa 2 ha înconjurat de un peisaj pitoresc.


În sat s-a păstrat casa în care a locuit savantul viticultor, academicianul V. Ungureanu. Nu departe se înalţă biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, construită între anii 1850-1873 sub patronatul boierului Leonardo. La timpul său boierul avea moşii întinse, un conac şi 2 fabrici de producere a alcoolului.
Dacă te decizi să vizitezi localitatea – poţi admira la noi:
- Vatra medievală (1522) cu biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (1873).
- Natura: relieful pitoresc al Beciului Turcului, lacuri (15 ha), păduri (971 ha), Lunca seculară.
- Personalităţi: familia boierilor Leonardo, academicianul V. Ungureanu.
- Meşteri populari: Ion Vlas (împletitul în fibre vegetale).
- Zona de odihnă: lunca seculară şi lacul din preajmă.



Cazare: în gospodării ţărăneşti disponibile, în corturi în zonele de odihnă.
Alimentare: pe teritoriul comunei sunt 2 baruri şi 9 magazine alimentare.
Accesul se face pe drum auto (varianta albă) pînă la drumul naţional Hînceşti – Leuşeni – 3 km şi la 31 km de Hînceşti.



This entry was posted on 07:14 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 comentarii:

    Unknown spunea...

    Eu sunt din Romania, dar la vara poate voi merge sa va vizitez satul .Vreau sa intru in Beciul Turcului sa vad ce este in el caci vad ca voua va e frica.

  1. ... on 4 noiembrie 2013 la 06:15